Escrius un diari íntim?

Vaig llegir per primera vegada el Diari d’Ana Frank quan tenia dotze o tretze anys i va ser tota una experiència lectora. El vaig llegir d’una tirada, gairebé sense respirar. Era una nena que llegia molt, però fins llavors només devorava novel·les d’aventures i tebeos, pur entreteniment. Amb el Diari d’Ana Frank vaig sentir que la nena jueva m’havia obert les portes de casa seva i que jo volia ser al ser costat, escoltar les seves confidències escrites. Els diaris personals, siguin autèntics o de ficció, tenen aquesta màgia de fer-nos sentir que entrem directament al món intern de l’autor.

                     ImageImage

Amb dinou o vint anys, quan estudiava a la facultat de ciències i sempre volia saber què feien els estudiants de la facultat de lletres, vaig descobrir Virginia Wolf. La seva prosa i el seu pensament em van impressionar molt. Els diaris íntims tenen un pes important en de la seva obra. En aquella època també vaig descobrir Kafka, un altre autor de diaris. Són molts els escriptors que publiquen diaris personals i encara més que n’escriuen. És un recurs molt interessant. Per prendre notes i fer esborranys, per reflexionar sobre la creació literària, per prendre consciència de la relació entre la vida i l’art. Perquè és terapèutic. Per escriure cada dia, experimentar el llenguatge escrit, notar la pròpia veu.

Últimament he llegit dos llibres molt interessants en forma de diari íntim. Homenatge a Catalunya inclou tan diari personal com assaig, però el diari és la part més extensa i la que assoleix més plenament la intenció del llibre, deixar testimoni de la guerra civil que va viure l’autor, George Orwell, de finals del 1936 a la tardor de 1937. És un diari que s’apropa al format de la crònica periodística, Orwell es mira els esdeveniments amb els ulls molts oberts, d’estranger, serens, tot i que s’hi està jugant la vida.

Image

L’altre llibre, Diario de una dama de provincias, de E.M. Delafield, és una ficció protagonitzada per un personatge que, a diferència d’Orwell, és una antiheroina que ens deixar entrar a casa seva i a casa dels veïns, i que ens mostra la seva mediocritat i  contradiccions; la sentim tan propera que tenim ganes de continuar llegint.

Escrius un diari íntim? Si no ho fas, fes-ho.

Primer, perquè és terapèutic. Segon, perquè és un entrenament molt bo, a escriure se n’aprèn escrivint. I tercer, perquè ens pernet recollir notes i comentaris sobre les altres obres que escrivim.

Propers cursos gener-març

Anuncis

2 thoughts on “Escrius un diari íntim?

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: