Escriure a mà, sense pensar, sense aturar-se

Deixeu que sigui la mà la que us porti on ella vulgui, que siguin les frases i els mots els que s’encadenin totes sols, sense brúixola. Escriviu a mà, dibuixeu les paraules i recolliu els beneficis de la llengua i del dibuix, dels dos hemisferis cerebrals. Aquest és un camí per enfocar la creació literària; a partir del present del cos i dels mots que van sorgint i teixeixen un text espontani.

Image

Natalie Golberg diu que a l’hora d’escriure gairebé sempre barregen el creador i l’editor. Quan volem entrenar la part creativa hem d’escriure sense parar perquè l’editor no ens atrapi, amb els sus judicis i consideracions. Si mantenim la mà en moviment el següent pas serà perdre el control: no ens preocuparem de si és correcte, apropiat, interessant, original; ni de la puntuació, la gramàtica i la documentació. Escriurem sense parar de la manera més concreta possible, anirem directes a la jugular. És el que Bradbury anomena escriure amb grapa.

Aquest tècnica d’escriptura creativa s’anomena escriptura automàtica o escriptura lliure i aporta molts beneficis: estimula la creativitat i potencia la veu literària. Juguem a escriure sense saber on anem i ens descobrim en les paraules que flueixen misteriosament. L’escriptura automàtica també es pot utilitzar per trencar la por al full en blanc (és al·lucinant les muntanyes de paraules que tenim!) i és molt bona medicina per a la por a escriure malament.

L’escriptura automàtica és el goig d’escriure, de connectar amb la veu interior, de deixar-se portar per les associacions lliures, d’explorar el paisatge de la nostra ment sense altra pretensió que l’alegria de passejar-hi. Practicar l’escriptura automàtica és posar oli a la mà que escriu i que està estretament connectada amb el nostre cervell.

Ara només us queda practicar:

Us proposo que hi dediqueu deu minuts diaris. Poseu l’alarma del rellotge per no estar pendent del temps. Agafeu quatre a cinc fulls en blanc i comenceu a escriure a partir del primer pensament que us passa pel cap. Escriviu sense parar i sense preocupar-vos per res, tal com raja, sense corregir. Escriviu amb tota llibertat, paraules cursis i paraulotes, el que vingui. No ho ha de llegir ningú. Quan soni el rellotge, plegueu i no ho llegiu fins al cap d’una setmana. Guardeu el que interessa (les perles) i la resta ho destruïu.

Gaudiu de l’escriptura lliure!

10 thoughts on “Escriure a mà, sense pensar, sense aturar-se

Add yours

  1. Bo, meravillós i profitós article.
    Amb aquests consells ningu no pot negar-se a gaudir de l’escriptura.
    Una abraçada.

  2. Raquelpicolo posted: “Deixeu que sigui la m la que us porti on ella vulgui, que siguin les frases i els mots els que s’encadenin totes sols, sense brixola. Escriviu a m, dibuixeu les paraules i recolliu els beneficis de la llengua i del dibuix, dels dos hemisferis cerebrals”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: