Ara que s’acaba l’estiu és el moment d’agafar les notes que has escrit,  les fotos que has fet i obrir l’arxiu, encara fresc,  dels records del viatge. És un bon moment per escriure el teu viatge. Serà, entre altres coses, una manera de tornar viatjar.

6a00d8341bfb1653ef017d3fa6576d970c-150wi

Com t’hi poses? Com selecciones i organitzes el material? Com recrees els personatges? Com estructures el  relat? Aquestes preguntes són les mateixes que et faries abans de començar qualsevol altre escrit, i et caldrà fer ús de les tècniques narratives habituals en la novel·la, el relat i la crònica periodística. Però en aquest, cas ja tens el material i només cal que sàpigues treure’n la narració. També tens el narrador: tu mateix, el viatger. Primera persona del singular.

 La literatura de viatges compta a una tradició important. Des dels viatges de Marco Polo, passant per les cròniques de Kapuscinski i el autors nortamericans de l’anomenada Generació perduda.  El viatge exterior, amb els escenaris significatius, i el viatge interior del narrador. Les possibilitats són molt amplies:  la novel·la del viatge, el viatge com a autobiografia, la crònica periodística o el relat.

6a00d8341bfb1653ef017d3fa65830970c-150wi

Però, per què escriure llibres de viatges en un món saturat d’informació audiovisual? Per què llegir llibres de viatges? Perquè la literatura és la forma més refinada de viatjar i somiar. A més, tot és pot enfocar com a un viatge: la passejada pel barri, la sobtada cursa escales a munt, etc. Tota narració narra algun viatge.

Per acabar tres recomanacions per reflexionar citades per Ronaldo Menéndez al seu llibre Contar las huellas:

  1. El que t’ha passat a tu no té perquè interessar el lector.
  2. Procura la sinceritat narrativa (sigues tu mateix).
  3. Llegeix microcontes.

Aquest estiu no he sortit del Principat  i m’he entretingut recordant i escrivint antics viatges. He tornat a la carretera de Cerbi-Esterri a finals dels anys seixanta he passejat per Esterri, he anat a Andorra a prinicipis dels setanta, i a Barcelona. I m’he passejat per  RomaTunísia a principis del segle XXI. Escriure els viatges de la nostra vida és un plaer.

 

Els meus cursos: Cursos 2014-2015

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

<span>%d</span> bloggers like this: