L’escriptor i l’editor interns

No vulguis escriure i editar el text a la vegada.

No deixar que l’editor interfereixi en el procés creatiu de l’escriptura és la principal recomanació que et faig. I perquè l’editor calli has de valorar la seva importància i tenir clar que li donaràs tot el paper que es mereix en el moment oportú, però que primer ha de deixar cantar les muses i que les paraules flueixin.

ecology-2985781_960_720

La qüestió de l’escriptor i l’editor interns em sembla fonamental i recomano practicar l’escriptura en dues fases, la creativa i l’analítica, i combinar-les de la manera que cadascú consideri. Aquest enfocament no es contradiu amb la regla del tres de l’escriptura: planificació, redacció i reescriptura. Es complementen, l’artista i l’editor actuen en les tres fases de l’escriptura. Primer l’un i després l’altre, el dos a la vegada, no. No deixis que l’editor lligui el creador ni que aquest deixi l’editor sense torn de paraula.

Als meus tallers recomano que primer escriguin a raig i després revisin el text amb ulls crítics i amorosos. Cal deixar un espai a l’escriptor (el creador), que les neurones es connectin de forma relaxada i lliure, oblidar-nos de les normes gramaticals, del cànon, de les tècniques narratives i endinsar-nos en el text a la deriva o seguint un far, amb un llapis o el teclat de l’ordinador. Sense preocupar-nos de res més que d’escriure, amb l’editor desconnectat. No volem sentir que aquí falta un coma, que això no és original … El crític o editor a la primera fase de l’escriptura no hi ha de ser, però pot estar tranquil, no cal que pateixi perquè li reservarem una segona part molt important.

Segon, editar. Un editor com més savi és millor. Ha de saber de llengua, de tècniques narratives, de cànons, de referents literaris. Un editor no es limitarà a fer o encarregar una correcció ortogràfica i gramatical. L’editor pot passar les tisores, pot recomanar provar altres narradors, demanar més text, etc. Pot retornar el manuscrit a l’escriptor amb un informe que el tindrà entretingut una bona temporada o donar-li el vistiplau a la primera.mogue

No vulguis escriure amb una mà mentre et frenes amb l’altra. Tant l’escriptor-creador com l’escriptor-editor són molt importants, deixa que cadascun jugui el seu paper a fons, quan toqui.

TALLER D'ESCRIPTURA SL ESterri 2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: